Na ISS proběhla sklizeň

Astronauti na Mezinárodní kosmické stanici „sklízeli“ v pátek 27. října úrodu tří odrůd listové zeleniny.  Plodiny byly pěstovány ve skleníku Veggie v rámci experimentu VEG-03D. Listy japonské hořčice Mizuna, hlávkového salátu a šalvěje červené využije posádka stanice pro zpestření jídelníčku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:   Pozorování komety při prvním průletu Sluneční soustavou přineslo překvapení

Kosmonauti odkrojili z rostlin asi polovinu listů a zbytek nechali pokračovat v růstu pro další sklizeň. Této metodě sklizně se říká „Cut and come again“ neboli „uřízni a přijď zase“. Stejné rostliny se pro porovnání za stejných podmínek pěstují i na Zemi.

Poprvé se listová zelenina na ISS začala pěstovat v roce 2014. Tehdy byly vzorky salátu používány čistě pro výzkumné účely a pro analýzy toho, co s rostlinkami dělá stav beztíže. V roce 2015 už astronauti salát poprvé jedli. Mimochodem, prvním člověkem, který si na něm pochutnal, byl Scott Kelly.

Zdroj: novinkykosmonautiky.blogspot.com, ceskatelevize.cz
Foto: NASA/ISS
Doporučený odkaz: How Does Your Space Garden Grow?

Místo pro Vaše názory a komentáře (viz Pravidla pro komentáře):